Veckobrev vecka 39

Hej kära distansare!

Ni har säkert märkt att världen har ett fokus på klimatfrågor just den här veckan (och förra).

FN hade sitt klimattoppmöte igår. Inför mötet konstaterades att globala utsläpp når rekordnivåer och att vi inte ser några tecken på en vändning. Här kan ni läsa hur de själva beskriver läget på sin hemsida: UN/climatechange, men jag ska försöka ge en kortare sammanfattning på svenska.

Klimatförändringarnas påverkan märks överallt och har verklig inverkan på människors liv. Klimatförändringarna stör nationella ekonomier, kostar oss dyrt idag men ännu mer i framtiden. Men det finns ett växande erkännande, att prisvärda lösningar finns tillgängliga nu, som kan tillåta oss alla att övergå till renare, mer hållbara ekonomier.

Den senaste analysen visar oss att om vi agerar nu så kan vi inom 12 år minska de globala utsläppen och hålla den globala temperaturen under 2 grader, och till och med som forskningen ber om under 1,5 grader över förindustriella nivåer.

FN:s sekreterare António Guterres uppmatar alla världsledare att komma till New York med konkreta, realistiska planer att förbättra sina nationellt beslutade bidrag för 2020, i linje med att minska utsläpp som påverkar växthuseffekten med 45% över kommande årtionde och netto noll utsläpp tills 2050.

De menar att "buissness is on our side", att klimatlösningar kan stärka våra ekonomier, att ekonomierna måste transformeras i linje med hållbara utvecklingsmål. De skriver att lösningarna inte ska skapa vinnare och förlorare eller stärka ekonomisk orättvisa; de måste vara rättvisa och skapa nya möjligheter och skydd för de som påverkas negativt i kontexten av en omställning. De understryker att lösningarna borde inkludera kvinnor som beslutsfattare: bara beslutsfattande med genus-mångfald har kapacitet att tackla de olika behov som kommer uppstå i den kommande perioden av en omställning.

Det var en snabb direktöversättning, men hoppas ni fattar budskapet. De har fokus på ekonomi (om de tänker sig behålla samma ekonomiska system med tillväxt lite oklart) och en beslutsamhet om att agera. Det finns förståelse för att vi står inför ett skarpt läge. Det var intressant att läsa hela texten så det rekommenderas. Det finns förstås olika idéer och teorier kring hur en omställning ska gå till väga och det finns olika politiska riktningar. Texten ovan är en bild av vad FN säger och uppmanar till.

Världens unga går ju som bekant i fronten för klimatfrågorna. Om ni inte har lyssnat på Greta Thunbergs tal vid öppnandet av mötet, så gör det: Gretas tal
Bilder från GT:s insta, skolstrejker i NY, Kabul, NY igen och Sydney i veckan. Hundratusentals (miljoner?) ungdomar har strejkat för klimatet senaste veckan.

Vad har nu detta med en serietecknarutbildning att göra, kanske någon undrar? Ingenting! Eller allting? Hur ska vi kunna skriva serier och reflektera över tillvaron, utöva konst över huvud taget i framtiden om inte världens beslutsfattare genast använder sin makt för att vända denna negativa utvecklig? Läget för klimatet säger väldigt mycket om allas (våra) förutsättningar: Läget för klimatet är också det läge vi kommer att verka inom, i vår närmaste framtid, med omställningsarbete och med stundande klimatrelaterade naturkatastrofer i större eller mindre skala. Situationen är allvarlig.

På fredag är det storstrejk! Info storstrejk Sthlm Var gärna med och delta, oavsett stad. Om ingen strejk anordnats i den stad/ort/by du befinner dig, ta initiativet och samla ihop ett gäng. Gör plakat och gå ut och strejka! Skicka foton till Fridays for future. <-- Denna uppmaning innebär att ni får godkänd närvaro i kursen om ni väljer att delta i en strejk på fredag istället för att skriva inlägg.

Jag och Wendel kommer strejka och erbjuder ingen undervisning fredag em. Om nån vill ta sällskap med oss på Medborgarplatsen så säg till!

Bästa hälsningar Ida



Kommentarer

  1. SÅDAN! Min datter og jeg har strejket mange gange i Aalborg og Århus - det er hygsomt :-) Jeg planlagde også en strejke i den lille by, jeg bor i, og 70 mennesker dukkede op! Der sker virkelig noget helt vildt fedt lige pt, jeg håber, at magthaverne (inkl os selv) lytter efter og GØR noget. <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Coolt! Vilket fett initiativ! Och vad fint att du strejkar tillsammans med din dotter <3

      Radera
  2. Så himla bra veckobrev! Så viktigt. Ska också klimatstrejka i Luleå. Tack för att ni lyfter detta!

    SvaraRadera
  3. Gud vilket bra formulerat veckobrev, Ida! Jag är så stolt över att ha dig som kollega <3 <3 <3

    SvaraRadera
  4. Så bra att ni är engagerade! Idag har jag varit på klimatdemonstration i Trondheim. :)

    SvaraRadera
  5. Så fantastiskt att ni är engagerade och främjar klimatstrejken <3 Jag kunde tyvärr inte delta, men så glad att många andra gjorde det!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar